3.3 Tussen – Een super spel voor stabiliteit, rust en nabijheid

Deze oefening is zo sterk dat je hem goed op moet bouwen om er een stabiele oefening van te maken. Je gaat hem dus heel goed shapen, door stap voor stap alles in de goede richting te belonen tot je steeds dichter bij je uiteindelijke doel komt; dat je hond tussen je benen zit of ligt op commando.
Waarom tussen?
– Het verlaagt opwinding
– Je creëert snel een veilige plek voor je hond
– je kunt het gebruiken als een verplaatsbare plaats, waar je hond gefocust blijft en zich prettig voelt in een spannende omgeving.
– Je kunt honden die er niet van houden zich te laten betasten eenvoudig in positie krijgen.

Voor mijn eigen honden is dit naast dat ik het een handige oefening vindt, ook een leuk spelletje. Ze komen heel graag en gemakkelijk in tussen en regelmatig sta ik in de keuken dat er een van de dames even zijn hoofd omhoog steekt met zo’n blik van dit toch ?
Veel plezier met het aanleren en oefenen !

Stap 1

Ga voor je hond staan en leg of gooi een voertje achter je op de grond. Op het moment dat hij het op heeft, zal hij naar voren komen voor meer en beloon je tussen je benen. Beloon een aantal keer tussen je benen zodat die positie voor je hond belonend wordt. Let op stresssignalen als je hond het heel spannend vindt om tussen je benen te staan.

Stap 2

Pas als je hond nu snel en met plezier tussen je benen gaat staan, ga je proberen om hem van diverse kanten van jou in de juiste positie te laten komen. Je gooit een voertje links of rechts van je en laat hem nadenken waar hij daarna heen moet en beloont natuurlijk als hij tussen je benen komt.
Varieer hier in en maak het niet té snel té moeilijk. Beloon ook nog regelmatig voor eenvoudig van achteren komen.

Stap 3

Probeer nu of je dit ook kunt zonder dat je voer in je hand hebt. Dus je gooit een voertje weg en wijst met je hand om je hond in de goede positie te sturen.

Stap 4

Ga nu een cue toevoegen vlak voor je wijst met je hand. Zo koppelt je hond het commando aan je handbeweging en de positie tussen je benen.

Stap 5

Pas als je hem gemakkelijk naar de juiste plek tussen kunt sturen ( dit hoeft niet op alleen stem natuurlijk, je kunt nog met een handbeweging helpen) , vraag je eens verschillende posities zoals zit, af of staan.